Direct zoeken
 

.

uitleg

Randaarde
De spanning die thuis op het stopcontact staat is 230 volt . Dit is zo groot dat de elektronen de aarde kunnen gebruiken als tweede kant van de spanningsbron . Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Vooral in elektrische apparaten waar water wordt gebruikt kan de spanning op de buitenkant van het apparaat komen te staan (afbeelding.1). De elektrische snoeren maken via het water contact met de buitenkant van de wasmachine. Een persoon die hem aanraakt verbind de wasmachine met de aarde en er gaat een stroom lopen. Om hiertegen te beveiligen is er de randaarde . Een stopcontact met randaarde heeft extra contactpunten. Deze contactpunten zijn via snoeren aangesloten aan een stalen pin. Deze pin zit, meestal onder het huis, in de aarde gestoken. Als een wasmachine is beveiligd met randaarde kan je de wasmachine rustig aanraken omdat de stroom via de randaarde weglekt naar de grond (afbeelding.2).

Aardlekschakelaar
Het weglekken van de elektrische stroom via de randaarde is natuurlijk een signaal dat er iets in het elektrische systeem verkeerd is. Hiervoor is de aardlekschakelaar . De aardlekschakelaar vergelijkt de elektrische stroom die het huis binnenkomt met de elektrische stroom die het huis weer verlaat (afbeelding.3). Die zou even groot moeten zijn. Als dit niet het geval is, lekt er stroom weg en gaat de schakelaar automatisch uit. Het is goed om een paar keer per jaar de aardlekschakelaar te controleren. Je vindt hem in de meterkast.
 
 

 

Afbeelding 1
  Afbeelding 2
  Afbeelding 3

 

NASK1/K/5-3

 

Recent nieuws

uitzet plaatjes
Dank je wel Thom voor het spotten van de gebroken links bij het onderwerp uitzetten van stoffen . Ze zijn weer gemaakt.

20-01-2014

Vernieuwing compleet
De vernieuwing van de hoofdstukken is compleet. Er zijn kleine volgorde veranderingen aangebracht in sommige hoofdstukken. Ook de homepage is aangepast met mooie nieuwe plaatjes zodat je nog sneller naar het hoofdstuk kunt.

18-01-2014

Vernieuwing
De layout van de hoofdstukken voor klas 2 en klas 3 nask 1 zijn veranderd. De hoofdstukken zijn nu opgedeeld in paragrafen. Deze verandering zal binnenkort doorgevoerd worden in alle hoofdstukken.

14-01-2014

| + -