Direct zoeken
 

.

uitleg

Atoommassa
De massa van een hoeveelheid stof wordt bepaald door het aantal atomen en de atoomsoorten die in de stof voorkomen. Omdat atomen erg klein zijn wordt de atoommassa niet gemeten in de eenheden gram of kilogram. De eenheid die we gebruiken voor de massa van atomen en moleculen is de atomaire massa - eenheid (u). Men heeft afgesproken dat 12 u gelijk is aan de massa van één koolstof atoom (afbeelding.1). Een koolstof atoom weegt daardoor precies 12 u. Van alle andere atoomsoorten is de massa bepaald in vergelijking met die van koolstof. Zo heeft een magnesium atoom ongeveer twee keer zoveel massa als een koolstof atoom. De atoommassa van magnesium is ongeveer 24 u. De atoommassa 's vind je in het periodiek systeem in je binas.
  Afbeelding 1

 

Molecuulmassa
Met de molecuulformule van een stof kun je de relatieve molecuulmassa bepalen. In de molecuulformule staat welke atoomsoorten er in het molecuul voorkomen. Door de index wordt ook aangegeven hoeveel atomen van elk soort er in elk molecuul zitten. Door de atoommassa van alle atomen op te tellen bereken je de molecuulmassa .
   

 

Je kunt de molecuulmassa van een stof bepalen

1 - Schrijf de molecuulformule van de stof op.

2 - Schrijf eronder welk atoomsoorten er in het molecuul voorkomen.

3 - Bepaal hoeveel atomen van elk soort in het molecuul voorkomen.

4 - Zoek in binas de atoommassa 's van elk van de atoomsoorten op.

5 - Vermenigvuldig de aantallen met de atoommassa 's

6 - Tel alle berekende massa 's bij elkaar op.

  Video 1 (0:01:50)

 

 

 

links & downloads


molecuulmassa
(0:05:52)

periodiek systeem van video's (EN)

dynamisch periodiek systeem
   

 

NASK2/V/1-A

 

Recent nieuws

uitzet plaatjes
Dank je wel Thom voor het spotten van de gebroken links bij het onderwerp uitzetten van stoffen . Ze zijn weer gemaakt.

20-01-2014

Vernieuwing compleet
De vernieuwing van de hoofdstukken is compleet. Er zijn kleine volgorde veranderingen aangebracht in sommige hoofdstukken. Ook de homepage is aangepast met mooie nieuwe plaatjes zodat je nog sneller naar het hoofdstuk kunt.

18-01-2014

Vernieuwing
De layout van de hoofdstukken voor klas 2 en klas 3 nask 1 zijn veranderd. De hoofdstukken zijn nu opgedeeld in paragrafen. Deze verandering zal binnenkort doorgevoerd worden in alle hoofdstukken.

14-01-2014

| + -