Direct zoeken
 

.

elektra thuis

Kilowattuurmeter ❷

uitleg

De elektriciteit die we thuis gebruiken komt van de elektriciteitscentrales . Om precies te meten hoeveel elektriciteit je gebruikt zit er in huis een kilowattuurmeter (afbeelding.1.en.2). Door één keer per jaar de meterstand te bepalen weten de energiemaatschappij precies hoeveel je moet betalen. Je vind de kilowattuurmeter bij de meeste huizen in de meterkast.

Om een beter beeld te krijgen van welk apparaat thuis de meeste energie gebruikt kun je een kleine versie van een kilowattuurmeter kopen in de winkel (afbeelding.3). Je kunt deze in het stopcontact steken en er een apparaat in steken. Op het display verschijnt dan hoeveel energie het apparaat verbruikt.
   

 

Afbeelding 1
  Afbeelding 2
  Afbeelding 3

 

doelen

doel 1 - Je kunt uitleggen waar de elektriciteit in huis vandaan komt.
De elektriciteit die je thuis gebruikt uit het stopcontact komt van een elektriciteitscentrale . Dit zijn fabrieken waar met grote dynamo 's elektriciteit opgewekt wordt.

 

doel 2 - Je kunt uitleggen hoe de elektriciteitscentrale 's weten hoeveel elektrische energie je verbruikt hebt.
In elk huis hangt een kilowattuurmeter . Dit apparaat meet de hoeveelheid energie . Vroeger kwam er elk jaar iemand aan de deur. Tegenwoordig wordt de informatie via de elektriciteitskabels doorgegeven door de digitale kilowattuurmeter zelf.

 

opgaven

Opgave 1
Waar komt de elektriciteit vandaan die je thuis uit het stopcontact haalt?

Opgave 2
Leg uit of een stopcontact een spanningsbron is.
  Opgave 3
Hoe weet de energiemaatschappij hoeveel elektrische energie jij gebruikt hebt?

 

links & downloads


Wat is de grootste verbruiker?
(0:00:27)

elektriciteit opwekken
(0:00:24)
     

 

NASK1/K/5-9

 

| + -