Direct zoeken
 

.

Het smeltpunt ❷

Het smeltpunt

uitleg

In een vaste stof zitten de moleculen dicht op elkaar. Ze kunnen weinig bewegen. Wanneer je de stof gaat verwarmen willen de moleculen sneller gaan bewegen. Hiervoor hebben ze ruimte nodig, de stof zet uit. Maar als je blijft verwarmen is dit uiteindelijk niet genoeg. De moleculen willen nog meer ruimte. De onderlinge aantrekkingskracht is niet meer genoeg om de moleculen bij elkaar te houden. De moleculen raken los van hun vaste plek. De temperatuur waarbij dit gebeurd noemen we het smeltpunt (afbeelding 1). De temperatuur tijdens het smelten blijft bij een zuivere stof gelijk. Alle warmte die je toevoegt wordt gebruikt om de moleculen los van elkaar te krijgen.

Stollen
Als je een zuivere vloeistof afkoeld gaan de moleculen steeds langzamer bewegen. Elke keer dat twee moleculen langs elkaar komen blijven ze een beetje meer aan elkaar plakken. Zolang de temperatuur hoog genoeg is laten de moleculen ook weer los. Als het smeltpunt van de stof bereikt wordt beginnen de moleculen aan elkaar te klonteren. Ze hebben zo weinig bewegingsvrijheid nodig dat ze weer een vaste plek innemen. De stof stolt . Dit gebeurt bij dezelfde temperatuur als die van het smeltpunt . We noemen het smeltpunt daarom ook wel eens het stolpunt . In Binas vind je de smeltpunten van een heleboel verschillende stoffen .
  Afbeelding 1

begrippen

smeltpunt  
De maximale temperatuur waarbij een stof vast kan blijven.
Boven deze temperatuur kan een stof dus alleen nog vloeibaar of gasvormig zijn.
Op deze temperatuur veranderd de stof van fase tussen vast en vloeistof. Dit kan smelten zijn als de temperatuur stijgt of stollen als de temperatuur daalt.
stolpunt   Een ander naam voor smeltpunt die eigenlijk niet gebruikt wordt.

doelen

doel 1 - Je kunt uitleggen wat een smeltpunt is.
Elke stof heeft zijn eigen smeltpunt . Dit is de temperatuur waarbij de stof verandert van vaste fase naar vloeibare fase of andersom. Onder het smeltpunt is een stof in de vaste fase .

doel 2 - Je kunt het smeltpunt van water uit het hoofd noemen.
smeltpunt van water = 0 °C

links & downloads


smeltpunt van palmitinezuur

fase en faseovergang
 
     

NASK1/K/4-3 en NASK2/K/10-1

| + -