Direct zoeken
 

.

mengsels

De legering ❸

uitleg

In een legering zijn twee of meer vaste stoffen met elkaar gemengd (afbeelding 1). Bij een legering zijn de stoffen goed met elkaar vermengd. Je kunt de verschillende stoffen niet meer herkennen. Een voorbeeld van een legering is zilveramalgaam. Dit werdt vroeger gebruikt om je tanden te vullen. Een legering maak je door bijvoorbeeld twee metalen te smelten . In de vloeibare toestand meng je de twee metalen . Daarna laat je het mengsel afkoelen.

Voorbeelden
Brons, messing, soldeertin, staal, duraluminium

Gebruik
Legeringen hebben andere eigenschappen dan de stoffen waarvan ze gemaakt zijn. Zo is staal veel harder dan ijzer. En dat terwijl staal voor het grootste deel, vaak meer dan 95%, uit ijzer bestaat. Door verschillende stoffen te mengen kunnen we dus stoffen maken met andere, meer gewenste eigenschappen.
  Afbeelding 1

 

doelen

doel 1 - Je kunt uitleggen wat een legering is.
Een legering is een mengsel van een metaal en één of meer andere stoffen . Vaak zijn die andere stoffen ook metalen .

 

doel 2 - Je kunt een aantal voorbeelden noemen van legeringen .
bijvoorbeeld: brons, messing, soldeertin, rvs, en staal.

 

 

links & downloads


waarom een legering
(0:02:19)
       

 

NASK2/K/10-5

 

Een schuim ❸

uitleg

Een schuim is een fijn verdeeld gas in een vloeistof. De kraag op het bier is een voorbeeld van een schuim . Hierbij zijn belletjes koolstofdioxide met het bier gemengd. Een ander schuim kun je maken met lucht en water . Lucht mengt normaal niet goed met water en dat schuim zou heel snel weer scheiden als je het kunt maken. Daarvoor heb je een schuimvormer nodig. Een schuimvormer is ook een emulgator . Zeep is een hele goede schuimvormer.

Voorbeelden
Bierkraag, zeepsop, schuim op zeewater
  Afbeelding 1

 

NASK2/K/10-5

 

Rook en nevel ❸

uitleg

Een rook is een fijn verdeelde vaste stof in een gas . Als er ergens brand is zie je vaak een dikke zwarte rook in de lucht (afbeelding 1). Dit bestaat uit hele kleine stukjes roet . Een nevel is een fijn verdeelde vloeistof in een gas . Mist is een goed voorbeeld van een nevel . Bij fabrieken zie je uit de schoorstenen vaak "witte rook " opstijgen. Dit is geen goede benaming omdat het vaak vooral bestaat uit waterdruppeltjes en dus eigenlijk een nevel genoemd zou moeten worden.

Voorbeelden van een rook
Rook bij brand, sigarettenrook.

Voorbeelden van nevel
Mist, wolken, rookmachine.
  Afbeelding 1

 

NASK2/K/10-5

 

De suspensie ❷

De suspensie

uitleg

Bij een suspensie zijn een vaste stof en een vloeistof gemengd (afbeelding 1). De vaste stof is niet opgelost . Als het mengsel net geroerd is zweven kleine korreltjes van de vaste stof door de vloeistof. Hierdoor kun je niet door het mengsel heen kijken. We zeggen: "De suspensie is troebel ." Als je de suspensie een tijdje laat staan zal de vaste stof naar beneden zakken en zich verzamelen op de bodem.

Voorbeelden
Slootwater, jus d'orange, verf, klei, modder

Scheiden
Een suspensie is te scheiden met de scheidingsmethoden filtreren en bezinken .
  Afbeelding 1

 

begrippen

suspensie   Eén of meer vaste stoffen die fijn verdeeld en niet opgelost met een vloeistof zijn gemend. Voorbeelden hiervan zijn slootwater, jus d’orange, melk, etc. Doordat de vaste stof niet opgelost is kan je niet of moeilijk door een suspensie heen kijken. We noemen dit troebel .
troebel   Een vloeistof waar je niet doorheen kunt kijken noemen we troebel . Soms lijkt het dat je niet door een vloeistof heen kunt kijken zoals bij koffie, dit komt omdat koffie heel donker en sterk gekleurd is. Koffie is niet troebel .

NASK2/K/10-5

De oplossing ❷

De oplossing

uitleg

Bij een oplossing is een vaste stof gemengd met een vloeistof (afbeelding 1). De vaste stof is bij het mengen helemaal uit elkaar gevallen in losse moleculen . Hierdoor kun je de vaste stof niet meer zien. In thee zitten allerlei vaste stoffen uit de theebladen opgelost in het water . Omdat de moleculen van de vaste stof zo goed gemengd zijn kun je door de thee heen kijken. We zeggen: "De oplossing is helder ." Het omgekeerde van helder noemen we troebel .

Voorbeelden
Cola, wijn, bier, limonade, stroop, koffie

Scheiden
Een oplossing is te scheiden met de scheidingsmethoden indampen , adsorberen en destilleren .
  Afbeelding 1

 

begrippen

helder   Een oplossing ( mengsel ) is altijd helder en daarmee bedoelen we dat je er makkelijk doorheen kunt kijken. Een ander woord voor helder zou kunnen zijn doorzichtig.
oplossing  
Twee stoffen die volledig met elkaar gemend zijn. Alle moleculen bewegen zich vrij door de stof . Daarbij kunnen er verschillende fasen met elkaar gemend zijn. Je kan altijd goed door een oplossing heen kijken. We noemen dit helder .
Voorbeeld van vast in vloeistof = suiker in water
Voorbeeld van vloeistof in vloeistof = alcohol in water

NASK2/K/10-5

De emulsie ❷

De emulsie

uitleg

Bij een emulsie zijn twee vloeistoffen met elkaar gemengd. Bij een emulsie willen de vloeistoffen willen niet in elkaar oplossen . Daardoor blijven er zelfs na heftig schudden altijd kleine druppels van elk van de stoffen door elkaar gemengd. Hierdoor kun je niet door de emulsie heen kijken. Wanneer je een emulsie een tijdje laat staan zullen de twee vloeistoffen ontmengen . Er ontstaan twee lagen. Wanneer je dit wilt voorkomen kun je een emulgator toevoegen. Dit is een stof die de twee niet mengbare vloeistoffen gemengd houd. Mayonaise bestaat vooral uit azijn en olie. Eigeel is de emulgator die mayonaise bij elkaar houd (afbeelding 1). Zeep is een ander voorbeeld een goede emulgator . Zeep zorgt ervoor dat de vettige stoffen , die op de borden zit, oplossen in het afwaswater.

Voorbeelden
Mayonaise, bodymilk, makeup-remover, margarine, melk.

Scheiden
Emulsies zijn te scheiden met de scheidingsmethode bezinken .
  Afbeelding 1

 

begrippen

emulgator  
Een stof die twee niet mengbare vloeistoffen bij elkaar kan houden.
Bij het maken van mayonaise meng je azijn en olie. Deze twee vloeistoffen willen uit zichzelf niet mengen. Doordat je er eigeel bij doet mengt het wel. Het slaat als het ware een 'brug' tussen de twee stoffen in een emulsie die 'elkaar niet uit kunnen staan'. Een ander voorbeeld hiervan is caseïne in melk.
emulsie  
Een mengsel van twee vloeistoffen die niet met elkaar willen mengen.
Voorbeelden van emulsies zijn, mayonaise, margarine, crème, etc.

NASK2/K/10-5

Grof mengsel ❷

Grof mengsel

uitleg

In een grof mengsel zijn twee vaste stoffen met elkaar gemengd (afbeelding 1). Van beide stoffen zitten er nog klontjes moleculen bij elkaar. Hierdoor kun je de verschillende stoffen vaak nog herkennen.

Voorbeelden
Zeezand, kruidenmengsels, cement, beton, gemalen koffie, gemalen thee

Scheiden
Grove mengsels zijn te scheiden met de scheidingsmethode extraheren .
  Afbeelding 1

 

begrippen

grof mengsel  
Een mengsel van twee of meer vaste stoffen die niet of nauwelijks in elkaar opgelost zijn. Voorbeelden hiervan zijn koffie, thee, cement, konijnenvoer, etc.

links & downloads

grof mengsel scheiden
 
       

 

Extra

| + -