Direct zoeken
 

.

milieu

Recyclen en hergebruik ❸

uitleg

Vroeger werd afval vooral gewoon weggegooid. Om nieuwe producten te maken werden nieuwe grondstoffen gebruikt. Sommige van deze grondstoffen kunnen opraken, zoals olie, aardgas, ijzererts, kopererts enzovoort. Het steeds opnieuw verwerken van ruwe grondstoffen tot producten kost ook nog eens een hoop energie en vervuiling. Door al het weggegooide afval ontstonden grote afvalbergen die alleen maar groter werden. Dit veroorzaakt bodem-, lucht- en watervervuiling. Het afval wordt te vaak geloosd waardoor het de natuur onnodig vervuild. Vooral in de tweede helft van de 20e eeuw begon men steeds meer met recyclen en hergebruiken .    

 

Hergebruik
Hergebruiken betekent dat je het voorwerp opnieuw gebruikt. Oude spullen worden in kringloopwinkels voor een lage prijs verkocht (afbeelding.1). Andere voorbeelden van hergebruik zijn:
 • statiegeldflessen
 • kringloopwinkels
 • oude kleding inzamelen
 • tweedehands websites: marktplaats.nl, tweedehands.nl, ebay.nl
 • reconditioneren van elektrische apparaten

Voordelen van hergebruik zijn de besparing op energie en kosten voor het verwerken van vuilnis. De hergebruikte producten zijn minder kostbaar dan nieuwe. Nadelige effecten van hergebruik zijn de toename van transport en schoonmaak werkzaamheden die weer nadelige effecten hebben op het milieu. Producten die vaak hergebruikt moeten gaan worden moeten steviger en duurzamer gemaakt worden.

  Afbeelding 1

 

Recyclen
Recyclen betekent dat je uit het voorwerp één of meerdere grondstoffen terug haalt en daar een nieuw voorwerp van maakt. Voorbeelden van recyclen zijn:
 • glasbak (van oud glas worden nieuwe glazen producten gemaakt)
 • batterijen inzamelen
 • plastic inzamelen
 • kringlooppapier (oud papier wordt gebruikt als grondstof voor nieuw papier)
 • autosloperij
 • groente, tuin en fruit afval (gft-afval)
  Afbeelding 2

 

doelen

doel 1 - Je kunt uitleggen wat de gevolgen zijn voor het milieu van het gebruik van grondstoffen en de productie van afvalstoffen.
Het uit de natuur halen van grondstoffen veroorzaakt bodem-, lucht- en watervervuiling. Daarbij worden sommige natuurlijke bronnen uitgeput zoals olie, aardgas en ertsen. Het afval wordt te vaak geloosd waardoor het de natuur onnodig vervuild.

doel 2 - Je kunt uitleggen wat hergebruik betekent.
Hergebruiken betekent dat je het voorwerp opnieuw gebruikt.

doel 3 - Je kunt een paar voorbeelden geven van hergebruik en ze uitleggen.
Oude kleding wordt ingezameld en in kringloopwinkels voor een lage prijs verkocht. Statiegeldflessen worden weer opnieuw gevuld met een product. De fles wordt steeds opnieuw gebruikt. Voorwerpen worden op tweedehands websites verkocht en blijven zo veel langer in gebruik.

doel 4 - Je kunt uitleggen wat recyclen betekent.
Recyclen betekent dat je uit het voorwerp één of meerdere grondstoffen terug haalt en daar een nieuw voorwerp van maakt.

doel 5 - Je kunt een paar voorbeelden geven van recyclen en ze uitleggen.
Oude glas wordt verzameld in de glasbak. Dit glas wordt gesmolten en gevormd tot nieuwe flessen en potten. Autosloperijen verzamelen grote stukken schroot. Dit schroot bestaat voornamelijk uit ijzer dat omgesmolten wordt tot nieuw ijzer.

 

links & downloads


van plastic flessen tot shirts (0:00:38)

van aardappels naar plastic (0:01:01)
     

 

NASK1/K/4-6 en 7

 

| + -