Direct zoeken
 

.

oplosbaarheid

Oplosbaarheid ❸

uitleg

Wanneer je een schepje suiker in je warme thee doet, lijkt het na een tijdje te verdwijnen. Het is opgelost . Bij het oplossen mengen de stof (suiker) en het oplosmiddel ( water ) samen zo goed dat je de suiker niet meer ziet. Net als suiker lost zout ook erg goed op in water . Je kunt ongeveer 360 gram zout oplossen in één liter water (afbeelding.1). Daarna zal elk beetje zout dat je toevoegd aan het water op de bodem blijven liggen. Hoeveel stof kan oplossen , hangt af van een aantal factoren zoals de temperatuur, druk en vooral het soort stof (afbeelding.2). De oplosbaarheid van een stof is de maximale massa van die stof per volume eenheid van het oplosmiddel . We meten oplosbaarheid daarom bijvoorbeeld in gram per liter (g/L).    

 

Afbeelding 1
  Afbeelding 2
   

 

links & downloads


zouten oplossen
 
     

NASK2/K/10-1

 

Verzadigde oplossing ❹

uitleg

In een vloeistof zoals water kun je stoffen oplossen . Dit kun je alleen niet oneindig blijven doen. Zo kun je bijvoorbeeld maar ongeveer 360 gram zout oplossen in 1,0 liter water . Daarna zul je zien dat de zoutkorreltjes op de bodem blijven liggen. De oplossing is dan verzadigd . Waneer je 320 gram zout oplost in 1,0 liter water noem de oplossing onverzadigd . Je kunt er namelijk nog 360.-.320.=.40.gram zout in oplossen . Je kunt dit vergelijken met het aantal plaatsen in de trein. Er kunnen veel mensen in de trein maar op een gegeven moment is de trein vol.

Oplosbaarheid verhogen
Toch kun je ervoor zorgen dat er meer stof opgelost kan worden in 1,0 liter water . De temperatuur kan een behoorlijk verschil maken in de oplosbaarheid . In water van 20.°C kan bijvoorbeeld ongeveer 320 gram kaliumchloride opgelost worden. Bij 90.°C is dat al ongeveer 550 gram (afbeelding.1).
  Afbeelding 1

 

links & downloads


verzadigde oplossing
(0:05:24)
     

NASK2/K/10-1

 

Oplossen ❷

Oplossen ❷

uitleg

Suiker in de thee lost op. Het lijkt alsof de vaste stof verdwijnt. Natuurlijk weten we dat dit niet zo is. De thee smaakt namelijk zoet. De stofeigenschap is er gewoon nog. Toch kun je de suiker niet zien. In de suikerkorrels zaten de suikermoleculen nog op elkaar gepakt. In het water vermengen ze zich als losse moleculen door het theewater (afbeelding 1). Bij oplossen vermengen de moleculen zich zo goed dat je geen verschil meer ziet tussen de twee verschillende stoffen . Je kunt daarom altijd door oplossingen heen kijken. We zeggen dan: "De oplossing is helder ." Het omgekeerde van helder noemen we troebel .   Afbeelding 1

 

begrippen

oplossen   twee of meer stoffen zo mengen dat de afzonderlijke stoffen niet meer te herkennen zijn.

links & downloads


welke stof lost op?
(0:02:16)

zouten oplossen
 
   

NASK2/K/10-12

| + -