Direct zoeken
 

.

warmtetransport

Warmte-transport ❸

uitleg

Warmte kan zich op drie manieren verplaatsen. Door geleiding , stroming of in de vorm van straling .

Stroming
De radiator van een centrale verwarming verwamt de lucht om zich heen (afbeelding 1). Deze warmte lucht zet uit. Daardoor wordt de dichtheid van de warme lucht kleiner is dan de dichtheid van de koudere lucht er omheen. Hierdoor stijgt de warme lucht. Langs het plafond koelt deze lucht af en zinkt naar de bodem. Ook bij een kampvuur onstaat een stroming van lucht (afbeelding 2). Deze vorm van warmte -transport kan ook voorkomen in vloeistoffen (video 1)
Bij stroming verplaatst dus de stof en neemt de warmte mee.

 
  Afbeelding 1

 

Video 1 (0:01:36)
  Video 2 (0:01:08)
 
Afbeelding 2

 

Geleiding
Bij vaste stoffen kan de stof niet verplaatsen. Als je een vaste stof verwarmt gaan de moleculen in die stof sneller/harder trillen . Deze trilling geven ze aan elkaar door omdat ze elkaar aanstoten. Zo kan de metalen staaf die Yogi gebruikt uiteindelijk erg warm worden (afbeelding 2).

Straling
De derde manier van warmte -transport is straling . Het gaat dan om de onzichtbare vorm van licht die we infrarood noemen. Deze straling wordt ook wel warmtestraling genoemd. Net als licht beweegt warmtestraling in rechte lijnen. Van een kampvuur komt vaak veel warmtestraling (afbeelding 2). Die is dan goed te voelen, vooral als je dichtbij bent. Met een warmtecamera kun je warmtestraling zien (afbeelding 3). Zo kun je bijvoorbeeld uitzoeken waar je huis warmte verliest.
  Afbeelding 3

 

links & downloads


warmte transport
(0:02:33)

misvattingen over warmte (0:03:59) EN
     

 

NASK1/K/6-2

 

Warmte isoleren ❸

uitleg

Warmte kan zich op drie manieren verplaatsen. Om de warmte effectief te isoleren moet je alle drie de vormen van warmtetransport tegen gaan.

Het verplaatsen door warmtegeleiding is makkelijk tegen te gaan door het juiste materiaal te kiezen. Warmtegeleiding is een stofeigenschap . Hout, plastic , glas en kunststoffen laten warmte slecht door. Alle metalen laten warmte juist goed door. Daarom is de punt van een soldeerbout van metaal en het handvat van kunststof .

Het verplaatsen door stroming is moeilijker tegen te gaan. Om je huis te isoleren kun je kiezen voor dubbele beglazing. Je kunt ook kiezen voor vacuümglas. Bij vacuümglas zit er tussen de ruiten een vacuüm. Hierdoor kan de warmte niet door stroming van het éne stuk glas naar het andere. In een thermosfles zie je ditzelfde ook terug. De thermosfles heeft twee wanden van glas. Daar tussen zit een vacuüm.

Het verplaatsen door warmtestraling is weer wat makkelijker te isoleren . Het is namelijk een vorm van licht . Licht kun je weerkaatsen en warmtestraling ook. Daarom is het pak van de brandweerman in afbeelding 3 ook reflecterend. Zo heeft hij minder last van de warmtestraling van het vuur.
 
   

 

Afbeelding 1
  Afbeelding 2
  Afbeelding 3

 

NASK1/K/6-4

 

| + -