Direct zoeken
 

.

water

Water ❸

uitleg

Een mens heeft water nodig om te kunnen leven. Zonder water kun je ongeveer drie dagen leven. Toch is maar een heel klein deel van al het water op aarde drinkbaar. Dit komt omdat het meeste water in de wereld zoutwater is. Dit water kun je niet drinken omdat er teveel zout in opgelost zit. Water waar weinig of geen zout in opgelost zit noemen we zoetwater. Zoetwater is geschikt om te drinken als het schoon genoeg is. In Nederland gebruiken we ongeveer 120 liter water per persoon, per dag. Dit water wordt door de drinkwaterbedrijven geleverd. Hiervoor wordt bijvoorbeeld oppervlakte water gezuiverd. Oppervlakte water is het water uit rivieren, meren, sloten en beken (afbeelding 1). Andere soorten water zijn grondwater, duinwater en regenwater.   Afbeelding 1

 

 

NASK2/K/7-1

 

Waterkringloop ❸

uitleg

Het water in de wereld wordt voortdurend gezuiverd door de natuur (afbeelding 1). De zon warmt het water van de zee, rivieren en meren op. Hierdoor verdampt een deel van dit water . De waterdamp stijgt op in de lucht. Boven in de lucht vormt de waterdamp wolken die bestaan uit fijne waterdruppeltjes. Als deze druppeltjes te groot worden vallen ze naar beneden als regen of als het koud genoeg is als sneeuw en hagel. Dit water stroomt vervolgens via beken en rivieren weer terug naar de zee. Het lijkt op een grote destillatie opstelling. Het water wordt op deze manier voortdurend gezuiverd (video 1).    

 

Afbeelding 1


  Video 1 (0:01:47)
   

 

wordt onderzocht

 

Functies van water ❸

uitleg

Mensen gebruiken water niet alleen als drinkwater . We gebruiken het water ook als spoelmiddel , bijvoorbeeld bij het douchen, wassen, afwassen en voor het toilet. We gebruiken het ook als oplosmiddel . Een oplosmiddel is een vloeistof waarin je een andere stof kunt oplossen . Zo gebruik je water als oplosmiddel bij het zetten van thee of koffie of bij wassen en afwassen. Onze industrie gebruikt het water ook als spoelmiddel . Dit water hoeft niet zo schoon te zijn als ons kraanwater. Fabrieken zuiveren daarvoor hun eigen spoelwater. Zo kunnen ze het hergebruiken . Dit water noemen we industriewater . Fabrieken gebruiken water ook als koelmiddel . Daarmee koelen we bijvoorbeeld een kernreactor af. Dit water is na koeling erg warm en kan worden gebruikt als stadsverwarming .    

 

NASK2/K/7-3

 

| + -