Direct zoeken
 

.

Artikelen

uitleg

Warmte kan zich op drie manieren verplaatsen. Door geleiding , stroming of in de vorm van straling .

Stroming
De radiator van een centrale verwarming verwamt de lucht om zich heen (afbeelding 1). Deze warmte lucht zet uit. Daardoor wordt de dichtheid van de warme lucht kleiner is dan de dichtheid van de koudere lucht er omheen. Hierdoor stijgt de warme lucht. Langs het plafond koelt deze lucht af en zinkt naar de bodem. Ook bij een kampvuur onstaat een stroming van lucht (afbeelding 2). Deze vorm van warmte -transport kan ook voorkomen in vloeistoffen (video 1)
Bij stroming verplaatst dus de stof en neemt de warmte mee.

 
  Afbeelding 1

 

Video 1 (0:01:36)
  Video 2 (0:01:08)
 
Afbeelding 2

 

Geleiding
Bij vaste stoffen kan de stof niet verplaatsen. Als je een vaste stof verwarmt gaan de moleculen in die stof sneller/harder trillen . Deze trilling geven ze aan elkaar door omdat ze elkaar aanstoten. Zo kan de metalen staaf die Yogi gebruikt uiteindelijk erg warm worden (afbeelding 2).

Straling
De derde manier van warmte -transport is straling . Het gaat dan om de onzichtbare vorm van licht die we infrarood noemen. Deze straling wordt ook wel warmtestraling genoemd. Net als licht beweegt warmtestraling in rechte lijnen. Van een kampvuur komt vaak veel warmtestraling (afbeelding 2). Die is dan goed te voelen, vooral als je dichtbij bent. Met een warmtecamera kun je warmtestraling zien (afbeelding 3). Zo kun je bijvoorbeeld uitzoeken waar je huis warmte verliest.
  Afbeelding 3

 

links & downloads


warmte transport
(0:02:33)

misvattingen over warmte (0:03:59) EN
     

 

NASK1/K/6-2

 

| + -