Direct zoeken
 

.

Artikelen

uitleg

Bij het destilleren van aardolie komt een residu vrij. Bij het kraken van dit residu ontstaan de grondstoffen voor kunststoffen . Kunststoffen bestaan voor het grootste deel uit polymeren . Polymeren zijn hele lange moleculen . Die worden gemaakt door kleine moleculen die we monomeren noemen, aan elkaar te rijgen (afbeelding.1). Etheen is een voorbeeld van een monomeer . Dit molecuul kan nog twee verbindingen aangaan met andere moleculen . Een etheenmolecuul kan ook een verbinding aangaan met een ander etheen molecuul . Er ontstaat een molecuul dat weer een verbinding kan aangaan met etheen. Zo komt er elke keer een extra stuk molecuul bij. Deze moleculen kun je enorm lang maken. De moleculen van sommige polymeren bevatten wel 5000 moleculen van het monomeer .

Thermopast of Thermoharder?
Om een kunststof te maken worden aan een polymeer vaak stoffen toegevoegd. Deze stoffen geven het kunststof bepaalde eigenschappen zoals een kleur, of UV- licht bestendigheid. Een andere toevoeging zou kunnen zijn een crosslinker . Deze stof zorgt voor verbindingen tussen de lange moleculen van het polymeer (afbeelding.3). Hierdoor wordt het polymeer eigenlijk één groot molecuul . Zo'n polymeer noemen we een thermoharder omdat het niet smelt bij hoge temperaturen. Een polymeer zonder deze verbindingen noemen we een thermoplast . Thermoplasten smelten al bij lagere temperaturen en zijn daardoor makkelijk te recyclen .
   

 

Afbeelding 1
  Afbeelding 2
  Afbeelding 3

 

doelen

doel 1 - Je kunt uitleggen wat polymerisatie is.
Polymerisatie is het proces waarbij je van monomeren (kleine moleculen zoals etheen en propeen) hele lange moleculen maakt door ze als de schakels van een ketting aan elkaar te maken. Zo'n lang molecuul noem je een polymeer . Zo'n polymeer kan makkelijk uit 5000 moleculen van het monomeer bestaan.

 

doel 2 - Je kunt de naam van het polymeer noemen als de naam van het monomeer gegeven is.
voorbeelden:

monomeer polymeer
etheen polyetheen
vinylchloride polyvinylchloride
propeen polypropeen
styreen polystyreen

 

doel 3- Je kunt het verschil uitleggen tussen thermoharders en thermoplasten .
Beiden zijn polymeren . Een thermoharder heeft  verbinden tussen de lange moleculen . Thermoharders smelten daardoor moeilijk. Meestal ontleden ze voordat ze smelten . Een thermoplast heeft geen tussenverbindingen. Een thermoplast smelt daardoor makkelijker en is makkelijker te verwerken.

NASK2/K/5-5

 

| + -