Direct zoeken
 

.

Artikelen

uitleg

In de natuur komen een heleboel verschillende metalen voor. Een overzicht van alle metalen zie je in het periodiek systeem (afbeelding.1). Metalen kun je herkennen aan de gemeenschappelijke eigenschappen. Alle metalen zijn goede warmte geleiders en ze geleiden elektriciteit goed. Alle metalen hebben een glanzend oppervlak. Dit kun je niet altijd zien omdat het oppervlak van veel metalen aangetast wordt door zuurstof uit de lucht. Wanneer een metaal aangetast wordt door bijvoorbeeld zuurstof of water , noemen we dit corroderen . Corroderen door zuurstof is eigenlijk een langzame verbranding . Hierbij onstaat een oxide , en dit maakt het oppervlak dof. Wanneer je het oppervlak van een metaal schoon maakt glimt het altijd.

Edele metalen
Sommige metalen corroderen niet of moeilijk. Goud is een bekend voorbeeld van een metaal dat altijd blijft glimmen. Het oppervlak wordt nauwelijks aangetast. Zilver wordt wel een beetje aangetast door zuurstof en moet je regelmatig poetsen. We noemen dit edele metalen . Goud, zilver en platina zijn voorbeelden van edele metalen .

Zware metalen
Metalen met een hoge atoommassa en hoge giftigheid vallen binnen een groep metalen die we zware metalen noemen. Voorbeelden van zware metalen zijn camium, zink, lood en kwik. Deze metalen zijn zeer schadelijk voor het milieu. Ze zijn giftig voor mens, plant en dier.
  Afbeelding 1

 

doelen

doel 1 - Je kunt drie eigenschappen noemen die alle metalen hebben.
Alle metalen glimmen als hun oppervlak schoon is. Alle metalen geleiden elektriciteit goed. Alle metalen geleiden warmte goed.

 

doel 2 - Je kunt minimaal 6 voorbeelden noemen van metalen .
Bijvoorbeeld: ijzer, koper, aluminium, tin, lood, goud, zilver, zink, platina, chroom, nikkel, natrium, magnesium.
LET OP!  brons, messing, soldeertin, rvs, en staal zijn legeringen en dus geen goede voorbeelden.

 

doel 3 - Je kunt uitleggen wat we bedoelen met corroderen .
Corroderen is de oxidatie van een metaal . Een oxidatiereactie is altijd een reactie met zuurstof. Wanneer een metaal corrodeert , reageert het dus met zuurstof en vormt een oxide . De corrosie van ijzer wordt ook wel roesten genoemd.

 

doel 4 - Je kunt het verschil uitleggen tussen edele en onedele metalen
Een edel metaal corrodeert niet of nauwelijks. Goud, zilver en platina zijn voorbeelden van edele metalen . Onedele metalen corroderen makkelijk. Voorbeelden van onedele metalen zijn ijzer, lood, zink, aluminium en koper.

 

doel 5 - Je kunt een uitleggen wat we bedoelen met zware metalen .
Voorbeelden van zware metalen zijn camium, zink, lood en kwik. Deze metalen zijn zeer schadelijk voor het milieu. Ze zijn giftig voor mens, plant en dier.

 

links & downloads

         

 

wordt onderzocht

 

| + -